5 Ιαν 2012

* ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ




ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΣΝΟΗΤΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ,ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ ΣΑΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Δυο ειδων αγιασμων εχει καθιερωσει η Ορθοδοξη Εκκλησια μας.
Ειναι ο μικρος αγιασμος που τελειται οποιαδηποτε ημερα του χρονου,σε οποιονδηποτε χωρο και για οποιονδηποτε λογο.
Γινεται προς ευλογια των πιστων αλλα και για ευλογια και αγιασμο ζωων,σπιτιων,χωραφιων και γενικα διαφορων αντικειμενων που ερχομαστε σε επαφη.
Ο μεγαλος αγιασμος τελειται μονο κατα την ημερα των Θεοφανειων...
Η ταξη της ευλαβειας ειναι οτι οι αγιασμοι αυτοι καταναλωνονται την ημερα της παραμονης και την ημερα των Θεοφανειων και δεν διατηρουνται στα σπιτια μας διοτι τα σπιτια μας δεν ειναι τοποι αγιασμενοι αλλα αμαρτωλοι και ο αγιασμος αλλα και η θεια κοινωνια η' λειψανα δεν θα πρεπει να φυλλασονται στα σπιτια μας συμφωνα με την παλαια παραδοση της Εκκλησιας μας.
Θα πιουμε τον αγιασμο και θα τον καταναλωσουμε στις δυο αυτες ημερες,δηλαδη την παραμονη και την ημερα των Θεοφανειων.

ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ.

Μεχρι την δυση του ηλιου μπορουμε να ραντιζουμε,να πινουμε και να ριχνουμε τον αγιασμο αλλα μετα την δυση να τον καταναλωνουμε ολον για να μην μεινει καθολου.
Μεγαλος αγιασμος διατηρειται σε ολους τους Ναους προς ευλογια και μεταδοση σε ειδικες περιπτωσεις,οπως ασθενεια η' οταν ο πνευματικος στερει την θεια κοινωνια για λογους παιδευτικους και σαν ευλογια επιτρεπει την μεταληψη του μεγαλου αγιασμου και παντα δια χειρων του Ιερεως.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΑΥΤΑ ΛΕΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

Επισης δεν νηστευουμε για να παρουμε τον μεγαλο αγιασμο.
Η νηστεια της παραμονης των Θεοφανειων γινεται για να γιορτασουμε τα Θεοφανεια.
Νηστευουμε ως θυσια προς τον Θεο,ως προσφορα για να δεχτουμε την χαρη του θεοφανεντος Χριστου.
Ο αγιασμος και των δυο ημερων ειναι ο ιδιος,οποτε αν χρειαζετε νηστεια την παραμονη θα πρεπει να νηστευουμε και την προηγουμενη της παραμονης.
Αυτα ειναι λαθος και δυστυχως πολλοι τα μεταδιδουν και σε αλλους.

Μια αλλη λαθος συνηθεια του κοσμου ειναι οταν ο ιερεας κραταει τον σταυρο για να τους αγιασει,να φιλανε αυτοι πρωτα το χερι του ιερεως και μετα τον σταυρο.
ΛΑΘΟΣ.
Πρωτα φιλαμε τον σταυρο και μετα οποιος θελει απο σεβασμο ας φιλησει και το χερι του ιερεα.

Ολα τα παραπανω ισως φανουν ακραια και παραλογα με τα οσα ξεραμε εως τωρα αλλα αυτη ειναι η παραδοση της Εκκλησιας μας.
Και οπως διαλυσαμε τα παντα μεσα στην Εκκλησια ετσι διαλυσαμε και αυτην την παλαια παραδοση για τους αγιασμους.
Καποτε θα πρεπει να επανελθουμε σε αυτα που η παραδοση της Ορθοδοξης Εκκλησιας εχει καθιερωσει και να μην κανουμε του κεφαλιου μας και τα θελουμε ολα κομμενα και ραμμενα στα μετρα μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ''ΔΙ'ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ''

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/1/12 12:41

    Πολύ ωραία αυτά που μαθαίνουμε γιατί πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζουμε. Για τον αγιασμό που πήρα φέτος τον ράντισα σε όλο το σπίτι και άφησα λίγο για να τον πιω. Τον περσινό όμως τον κράτησα και τον διατηρούσα στο σπίτι. Πρώτη ερώτηση : τι να τον κάνω τον περσινό? Δεύτερη: θέλω αγιασμό για να έχω στο σπίτι η εκκλησία διαθέτει? Δηλαδή μπορώ να πάω και να ζητήσω? Και αν ναι μπορώ να τον χρησιμοποιώ όταν αρρωσταίνουμε?
    Φωτεινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΣΕΡΑΦΕΙΜ.


      ''ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΓΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΠΙΤΙ''
      Να τον πίει ένα πρωί νηστικός, και ορθότερα να συμβουλευτεί τον πνευματικό του ώστε να είναι πάντα υπό ευλογία.

      Τα αγιάσματα και τα έλαια από μονές και προσκηνύματα τα έχουμε εις ευλογία και χρήση στα σπίτια μας αλλά όχι ξεχασμένα στα εικονίσματα.
      Τα καταναλώνουμε ή σε καθημερινή βάση ή σε ιδιαίτερες ευκαιρίες για βοήθεια και ενίσχυση σε έργα μας ή σε ασθένειες και λοιπά προβλήματα.
      Καλόν είναι να μην αυτενεργούμε αλλά να συμβουλευόμαστε τον Πνευματικό μας Πατέρα - εξομολόγο, για όλα αυτά τα περί την πίστη μας και τις εκδηλώσεις ευλαβείας ώστε να μην πέφτουμε σε πλάνες ή κάμουμε υπερβολές ή ακόμα και να ενεργούμε ασεβώς.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/12 03:24

    Με τα λαδακια του ευχελαίου ισχυει το ίδιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΕ/Η ΑΔΕΡΦΕ/Η 12.24...

      Ο ΠΑΤΕΡ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ...

      Το Ιερό ευχέλαιο δεν πρέπει να το κρατάμε αλλά όπως λέει και ο Αγιος Ιάκωβος στην καθολική επιστολή του, οι πρεσβύτεροι πρέπει να αλέιψουν με αυτό τον ασθενή.

      Τα αγιάσματα και τα έλαια από μονές και προσκηνύματα τα έχουμε εις ευλογία και χρήση στα σπίτια μας αλλά όχι ξεχασμένα στα εικονίσματα.
      Τα καταναλώνουμε ή σε καθημερινή βάση ή σε ιδιαίτερες ευκαιρίες για βοήθεια και ενίσχυση σε έργα μας ή σε ασθένειες και λοιπά προβλήματα.
      Καλόν είναι να μην αυτενεργούμε αλλά να συμβουλευόμαστε τον Πνευματικό μας Πατέρα - εξομολόγο, για όλα αυτά τα περί την πίστη μας και τις εκδηλώσεις ευλαβείας ώστε να μην πέφτουμε σε πλάνες ή κάμουμε υπερβολές ή ακόμα και να ενεργούμε ασεβώς.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος9/1/12 13:20

    Γιά το μικρό αγιασμό που τελείται κάθε πρώτη του μηνός,μπορείτε να προμηθευτείτε από την εκκλησία.Ναι,μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε όταν αρρωσταίνετε,για την βασκανία να πείνετε λιγάκι, και να υπάρχει στα εικονίσματα καθώς και το λαδάκι από το΄ευχέλαιο.Το λαδάκι μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για τον ίδιο λόγο που χρησιμοποιήσατε τον αγιαμό.Γιά τον περσινό Μεγάλο αγιασμό,δεν γνωρίζω,ρωτήστε κάποιον ιερέα.Αλλά πάντα πρέπει με πίστη να λαμβάνονται αυτά γιά να έχουν και το ανάλογο αποτέλεσμα.Κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί χρησιμοποιούν βλέπω τον αγιασμό και το λαδάκι στους αρρώστους τους στο κρεβάτι του πόνου.Πέρα όμως από αυτά Ο Κύριος θέλει η πίστις μας να είναι ολοκληρωμένη,να νηστεύουμε,να εξομολογούμαστε,να προσευχόμαστε.Θυμάμαι ΄μούλεγε η γιαγιά μου πως όταν αρρώσταιναν από ίωση η κρύωμα,πρώτα χρησιμοποιούσαν το λαδάκι με πίστη και έπειτα αν δεν γίνονταν καλά πήγαιναν στο γιατρό.πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ.
      ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡ ΣΕΡΑΦΕΙΜ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΑΚΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ.

      Διαγραφή
  4. Αγαπητοί εν Χριστῷ αδελφοί. 1) Γενικά: μην "κατακεραυνώνουμε" & ενοχοποιούμε τους χριστιανούς μας ως προς την χρήση & μετάληψη του Μεγάλου Αγιασμού. Αυτήν την εντύπωση αποκομίζω. 2) Μην είμεθα "δογματικοί" ως προς το θέμα της αμέσου καταναλώσεως του Μ. Αγιασμού. & 3) Γραμματική παρατήρηση αγάπης: Μην υπεραπλουστεύετε-"κακοποιείτε;!" την ελληνική μας υπερθαύμαστη & ανεπανάληπτη γλώσσα που τυγχάνει παγκόσμιου θαυμασμού & κάλλους χρησιμοποιώντας στο άρθρο σας το
    α τ ο ν ι κ ό σύστημα γραφής . ΟΧΙ ΑΤΟΝΟΙ ΛΕΚΤΙΚΑ! ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ἤ ἀκόμη καλύτερα τὸ πολυτονικὸ σύστημα ποὺ ἐμεῖς οἱ ἐκκλησιαστικοὶ ἄνθρωποι ὀφείλουμε νὰ προτιμοῦμε. ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?