10 Ιαν 2014

* ΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ;



ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ;
ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ,ΟΠΟΤΕ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝ 13 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ,ΒΓΑΙΝΕΙ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ.

ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΛΙΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ.

ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΤΕ;

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/1/14 13:07

    Τις εορτες δεν τις κανουν τα στολιδια αλλα η λατρευτικες συναξεις στη Θεια Ευχαριστεια.
    Το δεντρο θαρρω ειναι εθιμο δυτικο.εδω και πολυ καιρο προτιμω το καραβακι το νησιωτικο με πολυ λιγα φωτακια.οποτε ,μενει και ολο το χρονο μετεπειτα διαχρονικο.Τωρα οσο για το οτι τα χριστουγεννα με το παλαιο πεφτουν 13 ημερες μετα που τα εορταζουμε εμεις,που ομως δεν ειμαστε στο αγ.ορος για να εορτασουμε και εκει,ουτε μπορουμε να παμε.δοξα τω Θεω εορτασαμε και εφετως την γεννηση παραδοσιακα.ολα τα αλλα ειναι κοσμικα ,τα λαμπιονια και τα υψηλα τριμετρα δενδρα και οι αγιοι βασιληδες...Και του χρονου να ξαναεορτασουμε.-π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ.
      ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ,ΣΤΟΛΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΛΕΣ.
      ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.

      ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος2/1/20 02:26

    Παλιοτερα, το δεντρο το στολιζανε μολις 5 μερες πριν τα Χριστούγεννα, αντε και μια βδομαδα πριν, κι όχι από τελος Νοεμβρη η με το που εμπαινε ο Δεκέμβρης.Το δε ξεστολισμα, κατά την παραδοση, γινεται ειτε παραμονή των Θεοφανειων, ειτε ανημερα Θεοφανειων μετα την Λειτουργια, η ανημερα του Αγιου Ιωαννη.Στις μερες μας, το στολισμα γινεται σχεδόν ένα μηνα πριν τις γιορτες, αν και οι περισσοτεροι στολιζουν εκει γυρω στου Αγιου Νικολαου.Το ξεστολισμα, τωρα πλεον γινεται αναλόγως με την...ευκαιρια που εχει κάθε νοικοκυριο.Πολλα σπιτια, όταν μαλιστα εχουν μελος που γιορταζει τα Θεοφανεια η του Αγιου Ιωαννη,διατηρουν το στολισμο εκεινες τις μερες, για να δειχνει γιορτινο και φωτεινο αν ερθουν φιλοι και γνωστοι να ευχηθουν.Παντως, κατά την ταπεινη μου γνωμη, ο στολισμος είναι καθαρα για τα Χριστούγεννα, ασχετα αν τον διατηρούμε και την Πρωτοχρονιά.Οποτε αν καποιος ξεστολισει κανα δυο μερες μετα την Πρωτοχρονιά δεν είναι τοσο λαθος.Ωραιο είναι να στολιζουμε σχετικα νωρις, όπως τελευταια συνηθίζεται, αλλα δεν είναι απαραιτητο κι απ το Νοεμβρη, νομιζω πως εκει κοντα στου Αγιου Νικολαου είναι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Είχα διαβάσει κάπου, δεν θυμάμαι που, οτι στολίζουμε του Αγιου Νικολάου και ξεστολίζουμε την 7η Ιανουαρίου το Αι Γιαννιού.... Δεν ξερω αν κανω σωστά...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος31/12/20 12:58

    Εγώ στολίζω του Αγίου Νικολάου (06 Δεκ) ή το αμέσως επόμενο Σάββατο (εκτός αν πέσει Κυριακή οπότε στολίζω στις 5)! Πχ φέτος που έπεσε η 6η Δεκέμβρη ήταν Κυριακή στόλισα στις 5/12 ημέρα Σάββατο. Πάντα στολίζω το Σάββατο μεταξύ 5-11 Δεκέμβρη και ξεστολίζω είτε στις 7 (αν 8/1 πέσει καθημερινή) είτε στις 8 (αν 8/1 πέσει Σάββατο η Κυριακή)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?