26 Νοε 2012

* ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ''ΔΙ'ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ'' ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.


''ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΥΛΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ.ΠΗΓΑ ΝΑ ΦIΛΗΣΩ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑΣΟΥ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΦIΛΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΑΦΟΡΙΣΕΙ.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΕΙΠΕ.
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΑΦΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΓΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΑΚΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.
Η ΚΥΡΙΑ ΑΥΤΗ ΕΠΕΜΕΝΕ ΠΩΣ ΤΗΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ,ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ,ΟΥΤΕ 
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΑΠΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΦIΛΗΣΩ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΥΛΗ.
ΤΙΣ ΦΥΛΩ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΩ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΩ.ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΟΡΙΣΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΩ''



ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ.

''Ο λόγος που εμποδίζονται οι λαϊκοί να προσπελάσουν στο χώρο του σολέα και να ασπασθούν τις δεσποτικές εικόνες είναι μόνο η ευταξία.
Ιδιαίτερα σε ώρα ακολουθίας είναι εξόχως ενοχλητικό για τους προσευχομένους να διέρχονται από εμπρός τους αποσπώντας την προσευχή και την προσοχή οι προσερχόμενοι.
Για τον λόγο αυτό τοποθετούνται στον πρόναο οι εικόνες ώστε εκεί ν´ αποδίδεται ο σεβασμός των πιστών και χωρίς να ενοχλούν τους ήδη εντός, να προσαρτώνται στο σώμα των εκκλησιαζομένων χωρίς να διακόπτουν την λατρεία.
Επιπλέον εμπρός στο εικονοστάσιο υπάρχουν καντίλες κηροστάτες και άλλα λειτουργικά αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από διερχομένους και να προκληθούν ζημίες.
Το ότι χρησιμοποιούνται οι εικόνες αυτές κατά τον "καιρό" των Κληρικών(ακολουθία προετοιμασίας του Κληρικού για να λειτουργήσει) δεν εμποδίζει την εκτός λατρείας προσέγγιση τους και από λαϊκούς.
Τα περί αφορισμών είναι υπερβολές της κυρίας ή υποβολές φόβου του κληρικού πρός συμόρφωση των εκκλησιαζομένων, που τις περισσότερες φορές θέλουν να κάμουν και στο Ναό το θέλημα τους.
Σίγουρα δεν είναι εκκλησιαστική επιταγή ή απαίτηση κάποιου κανόνα, δεδομένου και του ότι το εικονοστάσιο -τέμπλο- είναι μεταγενέστερη προσθήκη στο ναό.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/11/12 13:58

    Ελεος τι Κουφα ειναι Αυτα Ακου Λεει Υπαρχουν Εικονες Μονο για τους Ιερωμενους στις Εκκλησιες!Γελοια Πραγματα Οντως και Ντροπη!
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

      Διαγραφή

Εσεις τι λετε?