13 Οκτ 2013

* ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ



''ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ 
ΚΑΤΑ ΤΟ ''ΜΗ ΚΡΙΝΕΤΕ ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΗΤΕ;''


ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΤΙ, ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ...''

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/10/13 16:17

    Ναι, αν ποτέ δεν κατέκρινε κανέναν (με τη σκέψη ή το στόμα), θα μπορεί να επικαλεστεί το χωρίο της Αγίας Γραφής και να ελπίζει στο Έλεος του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/10/13 16:32

    Εφ'όσον ο άνθρωπος αυτός, πιστεύει πως είναι ο χειρότερος αμαρτωλός , συγχρόνως όμως φοβάται ότι δεν έχει καμία ελπίδα σωτηρίας, πρέπει να αντιληφθεί ότι ΕΧΕΙ ελπίδα σωτηρίας αν μετανοήσει και εξομολογηθεί.
    Όλους θα τους κρίνει ο Κύριος...Το αν δεν κατέκρινε κανέναν, ίσως αυτό λειτουργήσει "ὑπέρ" του , κατά την κρίση....Από την κρίση την τελική, κανένας μας δεν θα ξεφύγει...γιατί αναμάρτητος ουδείς υπάρχει..Η τυχόν καλή του εν ζωή πορεία, ίσως βοηθήσει τον εαυτό του στην δευτέρα παρουσία για την σωστή τοποθέτησή του.......Ο Κύριος την ημέρα εκείνη, θα αποφασίσει αν θα τον τοποθετήσει δεξιά ή αριστερά Του.
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/10/13 02:00

    Οσιου Πετρου του Δαμασκηνου
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Εζησε τον 12 /αιων.Απομονωμενος απο τον κοσμο,ζουσε με ακτημοσυνη,ουτε βιβλιο δικο του δεν ειχε,μονο δανειζοταν απο αλλους,βιβλια Παλαιας και Καινης Διαθηκης.Μελετωντας νυχθημερον τον Νομο Του Κυριου,εφτασε σε πολυ υψηλα μετρα αρετης!Και ανεδειχθηκε ενα ακομη ''δοχειον Χαριτος''Του Αγ.Πνευματος.Κερδισε το στεφανι του μαρτυριου,αφου ελεγχοντας ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ,ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΟΨΙΜΟ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΑ ,ΟΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΑ ακομη και ΙΕΡΟΥΡΓΩΝΤΑΣ..
    ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ,αφησε ως κληρονομια ενα πολιτιμο βιβλιο ολης της νηπτικης γραμματειας.Ενα μικρο αποσταγμα σοφιας παρατιθεται παρακατω ,οπου με τροπο λιτο,ο αγιος μας βεβαιωνει για τη σωτηρια μας οταν στρεφομαστε στον Θεο,οταν αυτομεμφομαστε και εχουμε διααρκη νηψη...
    - ομως,δεν πρεπει να απελπιζομαστε οταν ειμαστε τετοιοι που ειμαστε..Ειναι βεβαιο κακο ανθρωπε ,οτι αμαρτησες .Γιατι ομως αδικεις Τον Θεο και Τον θεωρεις αδυνατο; Μηπως δηλαδη δεν μπορει να σωσει την ψυχη σου Εκεινος που για σενα εκανε τον κοσμο πουβλεπεις; Αν ομως λεγεις οτι μαλλον αυτο ειναι καταδικη μου ,μετανοησε και θα δεχτει τη μετανοια σου.ΚΑΙ ΑΝ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΣ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΤΕΛΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ Η ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.Και μολονοτι ειναι υποταγμενος στον διαβολο για να αμαρτανει,εν τουτοις απο φοβο Του Θεου παρακουει τον εχθρο ΠΟΥ ΤΟΝ ΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΟΥ,ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΜΕΡΤΟΣ [ΑΚΟΥΣΟΝ ...ΑΚΟΥΣΟΝ ...]ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ,ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟ ΠΑΘΟΣ ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/10/13 13:37

    Γρηγόρης

    Μπερδεμενη λιγο η ερωτηση...
    Απο τη μια μας λες οτι ειναι αμετανόητος, απο την αλλη μας λες οτι θεωρεί τον εαυτό του πιο αμαρτωλό. Ανθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του αμαρτωλο ειναι σε δρομο μετανοίας. Μηπως ειναι λιγο αστοχη η ερωτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αδελφό Γρηγόρη, εφόσον έχει τον εαυτόν του ως τον χειρότερο άνθρωπο του κόσμου, έχει αξιωθεί την τελεία ταπέινωση και ανεξάρτητα από το εάν έχει κατακρίνει ή όχι, είναι μέσα στην Βασιλεία Του Θεού, καθώς οι Άγιοι Πατέρες μας παρέδωσαν ότι η διαφορά του παραδείσου με την κόλαση δεν είναι στην αμαρτολώτητα των ανθρώπων, και η κόλαση και ο Παράδεισος αμαρτωλούς έχει, αλλά στην κόλαση δεν έχει ούτε έναν ταπεινό ενώ στον Παράδεισο δεν θα βρείς ούτε ένα υπερήφανο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/10/13 15:43

    Οχι!
    Καποιος μπορει να θεωρει τον εαυτον του αμαρτωλο αλλα να μην πηγαινει στο εξομολογηταριον ειτε γιατι φοβαται , ειτε γιατι πιστευει πως και να εξομολογηθει,παλι θα κανει την αμαρτια..ειτε γιατι εχει ξεχασει πως υπαρχει καν εξομολογηταριον.Η μετανοια δεν ειναι εμπραχτη δηλαδη σε καποιους..εχω ακουσει τετοιες λαθεμενες αποψεις και μαλιστα που πιστευουν πως για να πας στην εκκλησια πρεπει να εισαι αγιος και τι δουλεια εχει αυτος ο αμαρτωλος εκει μεσα ακουσον ακουσον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/10/13 11:47

      Μιλάμε για την αληθινή Εν Χριστώ ταπείνωση και όχι προφασισμένη, όπου σύμφωνα με τον Μέγα Αντώνιο ο αληθώς ταπεινόφρων περνάει την απλανή οδό! Είδον εγώ λέει ο Άγιος τας παγίδας του διαβόλου στη γή και έφριξα και αναρωτήθηκα ποιός δύνατε να τις περάσει και άκουσε φωνή εξ άνωθεν Ο Ταπεινόφρων!!!!
      Μαρίνος

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος17/10/13 16:06

    Θυμησου την οσια Μαρια την Αιγυπτια,οταν πλησιασε στο ναο μια δυναμη την εμποδιζε να μπει...δεν ετρεξε στην εξομολογηση αμεσως,εφυγε για την ερημο για 40 χρονια.ο καλος Θεος ομως της εστειλε τον Ζωσημα και εν μετανοια εξομολογηθηκε...Ο Θεος,δεχτηκε τη μετανοια της!Λοιπον σαν τη Μαρια,υπαρχουν τοσες και τοσοι αδελφε μας πουμπορει να ςεχουν μετανοησει και εμπραχτα αλλα να μην προστρεχουν στην εξομολογηση..ταπεινος μπορει να εισαι αλλα χωρις τα Μυστηρια ...αλλα οταν δεν κρινεις...και δεν θα κριθεις...αλλα το που θα πας ειναι θεμα που δεν μας αφορα.Η οσια Μαρια δεν ειχε προφασισμενη ταπεινωση...ηταν εμπραχτη..μη μου πειτε πως ειναι ευκολο με 3 παξιμαδια ειναι ευκολο να ξεκινησει κανεις να φυγει για την ερημο.Η εμπραχτη ταπεινωση χρειαζεται επισφραγιση απο τα Μυστηρια[Εξομολογηση-Θεια Κοινωνια].αν κανω λαθος καπου συγχωρειστε με παιδια.-πηνελοπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/10/13 18:06

      Ειναι ειδική περιπτωση γιατι ζουσε στην ερημο,, Όχι οτι δεν ηθελε να εξομολογηθει αλλά δεν υπήρχε η δυνατοτητα...όμως ο Πανάγαθος Θεός την οικονόμησε όπως οικονομεί όλους που θέλουν να σωθούν.... Έχει σημασία το τέλος ..όπου ευρώσιν και κρινώσιν!!!
      Μαρινος

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος18/10/13 16:49

    Ετσι ειναι!πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?