2 Φεβ 2010

* ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΤΟΥ

Στη δεκαετία του 1980, βρισκόμασταν δηλαδή προς το τέλος και προς την κατάρρευση του αθέου κομμουνιστικού καθεστώτος, ένας μοναχός της Λαύρας, ονειρεύθηκε έναν όσιο μοναχό του παρελθόντος, μέσα σε ουράνιο φως και δόξα πολλή.
Ο οποίος του υπέδειξε ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα στην αυλή της μονής και του ζήτησε να σκάψουν εκεί και να ξεθάψουν και να κάνουν ανακομιδή του λειψάνου του.

Ο μοναχός το είδε αυτό ...
τρείς τέσσερις φορές, στην αρχή δεν του έδινε σημασία, κατόπιν αναγκάστηκε να το πει στον ηγούμενο της Λαύρας.
Εντυπωσιάστηκε εκείνος, αλλά δεν προέβει στην ανακομιδή.
Τότε ο Άγιος εμφανίστηκε και στον ηγούμενο, και του επανέλαβε την εντολή της ανακομιδής.
Του ’πε μάλιστα και τ’ όνομά του.
Και ότι είχε ζήσει πριν από τετρακόσια χρόνια στη Λαύρα.
Χίλια πεντακόσια ογδόντα (1580).
Και τελείωσε ως εξής:

«Θέλω να κάνετε ανακομιδή και να με βάλετε μαζί με τους άλλους μοναχούς αδελφούς μου».

Ο ηγούμενος βέβαια κάλεσε το ηγουμενοσυμβούλιο, και σχεδόν το σύνολο των μοναχών να πάρουν μια απόφαση.
Τελικά την πήραν να προβούν στην ανακομιδή.
Και πράγματι σκάβοντας το χώμα, στο σημείο ακριβώς που υπέδειξε ο ανώνυμος εκείνος όσιος, ο άγιος, πλημμύρισε ευωδία ο τόπος, και μόλις σήκωσαν το σκέπασμα ανεκάλυψαν ότι το λείψανό του ήταν άφθορο.
Τους κατέλαβε, όπως ήταν επόμενο, ιερό δέος, και δεν προχώρησαν στην τελική ανακομιδή. Ερεύνησαν τα παλιά μοναχολόγια και βρήκαν το όνομα του οσίου, ο οποίος είχε ζήσει και τον δέκατο έκτο αιώνα.
Ο άγιος τότε, τον σκέπασαν πρόχειρα, και είπε ο άγιος ηγούμενος ότι εγώ θα πάω να ενημερώσω τον Πατριάρχη.
Αλλά πριν πάει όμως, είδε στον ύπνο του Πατριάρχου, εμφανίστηκε πάλι ο Άγιος αυτός μοναχός, και επανέλαβε το αίτημά του.
Ε, ύστερα ακολούθησε και η ενημέρωση του Πατριάρχου, από τον ηγούμενο της Λαύρας του Κιέβου.

Τότε εκείνος έστειλε τρείς επισκόπους, έγινε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με αγρυπνία και ευλάβεια πολλή, και κατόπιν οι επίσκοποι, έβγαλαν από τα σπλάχνα της γης, που το είχε και που το κατείχε η γη για τετρακόσια και πλέον χρόνια, ευωδιαστό με ευωδία Χριστού, άφθορο το οσιακό σώμα αυτού του Αγίου.

Το έβαλαν σε λάρνακα, και απέδωσαν πλήθος τιμών, ήρθαν όσοι μπορούσαν πιστοί, τα πράγματα πήγαιναν προς μία χαλαρότητα, εναντίον των χριστιανών, κι έτσι μπόρεσαν και παρευρέθησαν σ’ αυτή την τελετή αρκετοί πιστοί.

Μετά απ’ αυτά παρουσιάστηκε ο όσιος στον ύπνο πάλι του ηγουμένου και μ’ ένα αγγελικό μειδίαμα τον ευχαρίστησε και του είπε το εξής θαυμαστό και υπερθαύμαστο.

«Σ’ ευχαριστώ ηγούμενε για ότι έκανες για μένα τώρα. Θέλω όμως να σε παρακαλέσω για κάτι ακόμη. Στις Θείες Λειτουργίες που κάνεις συ και οι άλλοι ιερείς στη Λαύρα να προσεύχεσθε για τους κεκοιμημένους γονείς μου, Ανδρέου και Ναταλίας, στην Ιερά Προσκομιδή, γιατί έχουν ανάγκη και ακόμα περισσότερον, να προσεύχεσθε γι’ αυτούς με το κομποσχοίνι σας».

Εντυπωσιακό είναι αυτό, πολύ εντυπωσιακό, ένας καταξιωμένος άγιος ζητά τις προσευχές των ιερέων που ζουν κάτω στη γη, να μνημονεύσει τους κεκοιμημένους γονείς, στη Θεία Λειτουργία και στο κομποσχοίνι.

Άλλη μια απόδειξη για τη δύναμη που έχουν οι ευχές της Εκκλησίας, υπέρ των κεκοιμημένων, και δω στην Αγία Προσκομιδή, όπου τα ψιχουλάκια που αντιπροσωπεύουν, τις ψυχές των ονομάτων που σεις δώσατε, ρίπτονται μέσα στο Άγιο Ποτήριον, μετά τη Θεία Κοινωνία, λέγοντας «απόπλυνον τας αμαρτίας των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων Σου, ζώντων τε και τεθνεώτων, εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον, πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων».

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/2/10 12:44

    Διηγείται ο ίδιος ο π. Στέφανος στη διεύθυνση
    http://agia-varvara.blogspot.com/2009/02/blog-post_8171.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΩΝΥΜΕ...ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ,ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/4/18 18:03

    ΜΑ ΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ..ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΣΩΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ..βγαινουν ψυχες απο την κολαση..μα ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ εβγαλε τον ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ..40 ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ..ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΠΕΣΕ στην φυλαργυρια αφου ειχε 500 χρυσες λιρες,τις οποιες ο ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ολες σε φτωχους..μετα απο μισο κουβα δακρυα και 40 ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΜΕΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ..και τα κομποσχοινια βοηθουν πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?