6 Φεβ 2014

* ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


''ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑ ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΝΕΑΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑΣ(TATOO),ΜΕ ΔΙΑΤΡΗΣΕΙΣ(PIERCINGS), ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ Η΄ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ;''

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Ι.Κ.

14 σχόλια:

  1. Εγώ θα ήθελα να ακούσω το βάθος του λογισμού σου, στο "γιατί δεν έδωσες χρήματα"!!!!
    Εάν κατάβαθα πείς την αλήθεια, το τι συνέβει και απέριψες το αίτημά τους, θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για κουβεντούλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/2/14 12:23

    Εγώ θα πρότεινα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, για να έχουμε και την συνείδησή μας ήσυχη (βλέπεις Ι.Κ.,για να αναρωτιέσαι θα πει πως σε ήλεγξε η συνείδησή σου......), ας δίνουμε κάτι , κάτι λίγο...ίσα ίσα για ένα κουλούρι, μια τυρόπιτα...γιατί συνήθως τα άτομα αυτά,μόνο για φαγητό δεν εξοικονομούν χρήματα! Μόνο ο Θεός γνωρίζει το πώς θα διαχειριστούν το ευρώ το δικό σου και το πενηνταλεπτάκι του άλλου....Απλά δίνοντας κάτι, διακονούμε την αρετή της ελεημοσύνης....Ως εκεί, δεν το ψάχνουμε άλλο....Εμείς δίνουμε κι αυτοί ας τα κάνουν ό,τι θέλουν!
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/2/14 14:37

    Να πω και εγω μια απλη γνωμη εαν μου επιτρεπετε....
    Αδελφοι μου υπαρχουν δυο γνωμες πανω στο ζητημα.
    Υπαρχει το
    ;;δωσε και μην ελεγξεις αλλα και
    ;;ελεγξε πριν δωσεις
    Το δευτερο ,το τεκμηριωνω απο το παραδειγμα που μου διναι η εκκλησια.π.χ ,στην περιοχημου,δεν τρωνε ολοι οι πτωχοι στο συσσιτιο της εκκλησιας.Γινεται ελεγχος και αν η επιτροπη κρινει δινει συσσιτιο και εγραφεται...
    Ειχα λοιπον και εγω μια εμπειρια απο πτωχο ,ο οποιος μου αποκαλυψε πως ειχε 10000 ευρω στην τραπεζα.Απο τοτε ,σκανδαλισθηκα και δεν του ξαναεδωσα και θυμηθηκα την εκκλησια.διοτι,υπαρχουν αξιοπρεπεις πτωχοι που δεν εχουν να πληρωσουν ουτε για μια τυροπιτα για το παιδι τους που θα παει σχολειο.Αλλη φορα παλι ,μου ζητησε καποιος ναρκωμανης χρηματα και του εδωσα για να μην κλεψει και μετα ειχα την σκεψη πως εαν του εδεινα και πιο κατω επαιρνε τη δοση του και τον εβρισκε ο θανατος απο το δικο μου χερι,εγω τι να ειχα να απολογηθω την ημερα της Κρισεως;;; απο την αλλη Ο Θεος ,δεν κρινει τοσο απο την πραξη [βπ διλεπτο της χηρας] οσο απο την προθεση και απο την θεληση....
    Ο Μεγας Βασιλειος στα ασκητικα του μιλα να συνδιαζουμε την ελεημοσυνη με σωστη κριση και δικαιοσυνη...αν ομως λεγει θελεις να κανεις καταχρηση της φιλανθρωπιας δωσε σε αυτον που αδικησες...διοτι λεγει Ο Κυριος δεν θα γινει συνεργος ληστειων και αρπαγων...γιατι οχι που δεν μπορεσε να θρεψει τους πτωχους ,τους εγκατελειψε ομως ΑΚΟΥΣΟΝ,ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ....ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΩΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΣΤΟ ΠΤΩΧΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΣΟΥ ΓΙ ΑΥΤΟ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΜΑΤΘ 5-24 αναφωνει ''εαν προσφερεις το δωρο σου και θυμηθεις οτι ο αδελφος σου εχει κατι εναντιον σου,αφησε το δωρο σου και πηγαινε συμφιλιωσου με τον αδελφο σου και μετα φερε το δωρο σου. Επισης Ο Χριστος ,δεν δεχεται τα δωρα που προερχονται απο αδικια....
    Και τελικα ας μην πλανομαστε Ο Θεος δεν εμπαιζεται.πην
    Καλο βραδυ αδελφοι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/14 09:01

    Να σας εξηγησω πως το σκεφτηκα εγω.
    Σκεφτηκα οτι αν τους εδινα χρηματα αυτοι αντι να αγοραζαν φαγητο για να ζησουν,θα εκαναν δερματοστιξια,η' διατρηση η'θα αγοραζαν και αλλα τσιγαρα.
    Αυτο δεν θα μου αρεσε με τιποτε.
    Αν ξερω οτι καποιος εχει αναγκη ενα πιατο φαγητο,πολυ ευχαριστως να του δινω καθε μερα για να τρωει.
    Αλλα για καταχρησεις δεν το δεχομαι.
    Δεν θελω να γινω συνενοχος σε εγκλημα,

    Σας ευχαριστω για τις αποψεις σας.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/2/14 09:57

    Έχεις δίκιο Ι.Κ., αλλά πώς να ξέρεις πίσω από το απλωμένο χέρι τί κρύβεται??????????
    Μπορείς για να έχεις την συνείδησή σου πιο αναπαυμένη, να πας να τους αγοράσεις να φάνε κάτι..Αν αρνηθούν, πες πως χρήματα για οποιοδήποτε άλλο σκοπό πλην του φαγητού δεν δίνεις. Άμα θέλουν καλώς. Αν δεν θέλουν, τότε σου αφήνουν να σκεφτείς πως μάλλον για άλλο λόγο τα ζητάνε, οπότε δεν δίνεις, κι έχεις και την συνείδησή σου αναπαυμένη..(Γνώμη μου).
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/2/14 11:09

    Καλη και αυτη η γνωμη Ε.Ο!π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/2/14 12:03

    Εγω σας ειπα πως σκεφτηκα εκεινη τη στιγμη.
    Ισως εχω λαθος,παντως δεν μου ηρθε και να δωσω γιατι σκεφτηκα τα παραπανω που εγραψα πριν.
    Αλλα σκεφτομαι και το αλλο,αν καποιος ζητησει ενα τσιγαρο και του δωσεις,δεν τον βοηθας στο να συνεχιζει το παθος του;

    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/14 17:03

      Η ελεημοσυνη Ι.Κ πρεπει να θεραπευειαι να θεραπευει και το κακο.αλλιως δεν ελεεις αλλα σκοτωνεις.Π.χ,καποιος παει και κλεβει μια τραπεζα και αρχιζει και τα διινει στους πτωχουςΚαποιος θα πει ''σωθηκε...η ψυχη του επειδη βοηθησε τοσους ...''.Και το ερωτημα ειανι ποιος ο λογος να κλεψεις καποιον για να δωσεις σε αλλον τα κλεμμενα..Ο Νομος Του Θεου ζητα την ελεημοσυνη με τιμιοτητα..Και Ιερος Χρυσοστομος ειχε πει πως φιλανθρωπος δεν ειναι αυτος που θεραπευει και πληγωνει αλλα αυτος που θεραπευει εκεινον που πληγωθηκε απο αλλους....επομενως ο,τι βοηθεια δωσεις πρεπει να θεραπευει και οχι να πληγωνει.Η στιξια αυτη δεν θεραπευει αλλα πληγωνει...το τσιγαρο,δεν θεραπευει ,σκοτωνει παρ'ολο που η ελεημοσυνη δεν κρινεται απο το ποσον που δινει καποιος αλλα απο την διαθεση..Ο Θεος ομως ,αγαπα την ελεημοσυνη και τη δικαιοσυνη ψλμ32,5)
      Καποιος κρασοπατερας,καταπιεζε τα παιδια του να του δινουν χρηματα να παρει την καθημερινη του μποτιλια.Τα παιδια ,αγαπουσαν τον πατερα αλλα δεν ηταν δικαιο να θρεφουν τα παθη του οδηγοντας τον στον θανατο.
      Επομενως Αγαπη...για τον πλησιον με κριση και δικαιοσυνη.Αυτο φρονω!πην

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος7/2/14 12:27

    Γρηγορης

    Πολυ το αναλυετε, αν θελει καποιος να δωσει δινει.Τωρα αν εχει καποιος τατουαζ δεν νομιζω οτι εχει σημασια. Ειναι ατομα που δε δειχνουν αλητες κανει καποιος ελεημοσυνη και τα χρηματα πανε εκει που δεν πρεπει. Δεν μπορουμε να ξερουμε πραγματικα.... εμεις αν θελουμε δινουμε και απο εκει και περα...
    Δηλαδη εμεις ολα τα λεφτα τα ξοδευουμε κατα Θεο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γρηγόρη είναι άλλο το εάν ξοδεύεις τα λεφτά κατά Θεόν ή όχι, και άλλο το να υποστηρίξεις (εφόσον γνωρίζεις βέβαια,) ενα θανατηφόρο πάθος ψυχής και σώματος. Φέρουμε ευθύνη σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις.
      Γι αυτό και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι, ""πρέπει να ιδρώσει το χέρι μέχρι να δώσεις ελεημοσύνη""!!
      Θα συμφωνήσω όμως, ότι πολλές φορές δεν γνωρίζουμε πραγματικά και πέφτουμε στην παγίδα το να κρίνουμε "κατ' όψιν", που είναι λάθος.
      Σε αμφίβολες περιπτώσεις, μπορούμε να προσφέρουμε κάτι άλλο, όπως φαγώσιμο , κατά την Δεσποτική Επιταγή, ""Παντί το αιτούντι σου δίδου,"" γιατί είναι αμαρτία να περιφρονήσουμε αυτόν που μας ζητάει οτιδήποτε. Όμως από όλα αυτά που μπορούμε να δώσουμε, το σημαντικότερο είναι η προσευχή μας για αυτές τις ψυχές. Μπορούμε το βράδυ να αφιερώσουμε λίγα λεπτά και να παρακαλέσουμε ει δυνατόν με θερμότητα καρδιάς για αυτούς τους ανθρώπους σε συνδιασμό, με το να δώσουμε το όνομά του στον Εφημέριο Του Ιερού Ναού να του κάνει Θεία Λειτουργία, υπέρ Θείας Βοηθείας και λυτρώσεως απο τέτοιου είδους πειρασμούς.... Έχει πολύ μεγάλη δύναμη η Θεία Λειτουργία υπέρ των ανθρώπων!
      Ο Πανάγαθος Θεός να μας φωτίζει το σκότος μας, και να μας λυτρώνει απο τέτοιου είδους φοβερούς πειρασμούς!!

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος7/2/14 15:31

    Γρηγορης

    Η ελεημοσυνη φιλε μου Μαρινο δεν χει καλουπι για μενα. Δεν μπορω να στο εξηγεισω με τα σχολια μου... ειναι πως αναπαυομαι εκεινη τι στιγμη. Για παραδηγμα.... εξω απο το ναο μετα τη Θεια Λειτουργια υπαρχουν καποιοι και ζητιανευουν. Καποιες φορες δινω για την αναπαυση των γονεων μου... τωρα αυτος αν ξοδεψει τα χρηματα σε κρασι δεν υπαρχει αναπαυση; Ο βιος του Αγιου Ιωαννη του Ελεημονος νομιζω μας διδασκει πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ μου φίλε, δεν διαφωνώ σε αυτό το σχόλιό σου. Όμως ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, εκ Του Αγίου Πνεύματος, γνώριζε την κατάσταση των ανθρώπων που ζητούσαν και έδιδε ακριβώς αυτά που έπρεπε. Δεν έδιδε αδιάκριτα, είναι πολύ σημαντικό. Η αρετή των αρετών είναι η διάκριση, και για να έχουμε διάκριση πρέπει να έχουμε γίνει κατοικητήριο Αγίου Πνευματος!!!! Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανώτερη υπόθεση σε αυτή τη ζωή μας.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος7/2/14 22:02

    Να απαντήσω στον Ι.Κ. σχετικά με το τσιγάρο!
    Η αλήθεια είναι πως άμα κάποιος "κυριεύεται"από ένα πάθος, είτε αυτό λέγεται τσιγάρο, είτε αλκοόλ, είτε τζόγος....ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, εμείς του δώσουμε δεν του δώσουμε, αυτός θα βρει τρόπο να το πετύχει...Είναι το πάθος που οδηγεί, κι όχι η λογική. Πρέπει το ίδιο το άτομο να συνειδητοποιήσει το τί κάνει....και να πάρει τις αποφάσεις του. Αλλιώς έτσι πως είναι "τυφλωμένος"....
    Αυτό που έγραψε ο Γρηγόρης πως δίνει κάτι για την ανάπαυση των γονέων του....το επικροτώ. Αλλά αυτό που υποστηρίζω, είναι να ρωτήσει ο καθένας μας τον απλώνοντα το χέρι, αν θέλει κάτι να φάει..
    Τότε μόνο για μένα, είναι σίγουρος κανείς πως η ελεημοσύνη του "πιάνει"
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/2/14 10:52

    Εχει ξεφυγει η συζητηση νομιζω.
    Πιασατε θεολογικες αναλυσεις και μπηκατε σε βαθεια νερα.
    Ειναι απλα τα πραγματα,και συμφωνω με τον Γρηγορη που λεει οποιος θελει δινει χωρις να τα ψαχνει.
    Ειναι η σκεψη της στιγμης σε τετοιες περιπτωσεις.
    Πολλες φορες εμεις οι υπερορθοδοξοι καλοι Xριστιανοι βλεπουμε τον πονο διπλα μας και γυριζουμε την πλατη.
    Η' μηπως δεν εχετε δει Ιερεις να διωχνουν ζητιανους;

    I.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?