19 Μαρ 2014

* ΕΠΙΚΑΙΡΟ



Οσοι απορρίπτουν τις νηστείες , λησμονούν από τι προήλθε η πτώσις των πρωτοπλάστων στην αμαρτία: 
Την ακράτεια. 
Λησμονούν και τι όπλο μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός εναντίον του πειρασμού και της πτώσεως, όταν πειράσθηκε στην έρημο και νήστευσε εκεί επί σαράντα ημέρες και νύχτες. 

Οσοι αρνούνται τις νηστείες αφαιρούν από τον εαυτό τους και από τους άλλους τα όπλα εναντίον της σαρκός, του διαβόλου και του κόσμου.

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/3/14 13:28

    Στις νηστείες, όταν νηστεύετε από κρέας, διακρίνετε καμία αλλαγή στη ψυχοσύνθεση-διάθεση σας;
    βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/3/14 15:12

    Ναι
    Τεραστια διαφορα.
    Η νηστεια βοηθα σε ολα.ειναι θεμελιο.οσο πιο πολυ νηστευει κανεις ολο τον χρονο θα δει διαφορα και στην πνευματικη του κατασταση....μπορει να αντιμετοπισει μαζι με τη δυναμη της Χαρης του Θεου ολες τις πονηρες σκεψεις ,τους δαιμονες που με λυσσα πεφτουν τις σαρακοστες επανω να σε πνηξουν....θεραπευεται η ανυπομονησια και ο θυμος σε βαθος χρονου.ασθενει το σαρκικο φρονημα.....πεφτει η υπερηφανεια ....λειτουργει ενα ταπεινο φρονημα του αμαρτωλου...νοιωθεις πως δεν εισαι αξιος για τιποτε εκτος της ικεσιας για ελεος....το ζητημα δεν ειναι ν αεισαι Φαρισαιος και να υπερηφανευεσαι για το υψος αυτης της αρετης...ουτε να εισαι αδιαφορος ωστε να απαιτεις ελεος χωρις μια τοση δα ρανιδα ιδρωτα και λιγου κοπου....το ζητημα ειναι να μπορεις να εχεις τν αγωνιστικη διαθεση και την επιμονη βουληση να αγωνιστεις οσο μπορεις...οχι για να υπερηφανευτεις για ν ατο παιξεις μεγας ασκητης αλλα για να μπορεις να ααισθανεσαι δουλος και το πνευμα να σε διαβεβαιωνει πως εισαι παιδι Του.[Ρωμ 8,13-16)....και ας λες μετα που απο μεσα σου βγαινει λογια αγαπης
    Σωσε με Θε μου! Η
    Τη νυχτα στο κρεβατι μου η σκεψη μου Θε μου σε εσενα ολο γυριζει και γι αυτο σου ψυθιριζω προσευχες! Η
    Ξυπνω και εισαι μαζι μου ακομα Κυριε!.............///////////////////////~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να βοηθήσει η νηστεία εκείνους που τρέφουν κακά συναισθήματα εναντίον των άλλων;;;Τι νόημα μπορεί να έχει η νηστεία των κατά τ' άλλα ευσεβών και ευλαβών ανθρώπων όταν εκδηλώνουν εχθρικές,αλαζονικές συμπεριφορές ακόμη και μέσα στον οίκο του Θεού;Πίστευα και πιστεύω ότι το κεντρικό νόημα της θρησκείας μας είναι το αγαπάτε αλλήλους.Μήπως όλα τα άλλα έχουν παραδοσιακό νόημα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/3/14 17:21

      Πρώτα νηστεία από τα πάθη και μετά νηστεία από το φαγητό....

      Αληθινή νηστεία δεν είναι μόνο η αποχή από ορισμένα φαγητά, αλλά η αποξένωση από τα πάθη και τις αμαρτίες.
      Να μην αδικήσεις κανέναν.
      Να συγχωρήσεις τον πλησίον σου για τη λύπη που σου προξένησε και για το κακό που σου έκανε.
      Διαφορετικά, μολονότι δεν τρως κρέας, τρως τον ίδιο τον αδελφό σου.
      Μολονότι εγκρατεύεσαι στο κρασί, δεν εγκρατεύεσαι στις κακολογίες.
      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
      Κεντρικότατο νόημα της θρησκείας μας είναι το αγαπάτε αλλήλους!!!!
      Πολύ σωστά γράφεις, Ελλη.
      Ας προσευχόμαστε για εκείνους που φέρονται εχθρικά και αλαζονικά στους συνανθρώπους τους.
      Οπωσδήποτε, εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ψυχή, την ανατροφή, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζουν οι άλλοι άνθρωποι.
      Μόνο ο καρδιογνώστης Θεός γνωρίζει και Εκείνος θα κρίνει.
      Ιωάννης

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος19/3/14 16:19

    Ναι...
    16:06 δεν εχει νοημα...ομως αλλο δεν νιωθω μισος ...αλλο νιωθω...και αλλο δεν τερειαζω με αυτον τον συνανθρωπο.Νομιζω σε ολους εχει συμβει.Μπορει να κανεις παρεα με καποιους και να μην τερειαζεις ...δεν θελει ο θεος να κανεις παρεα ολους ...αλλα αυτους που τερειαζεις...Δεν ειναι παραδοσιακο να ζεις εν Χριστω.Αλλα Ζωη ......αλλα αν δεν γνωρισεις ενα ατομο καλα πως θα το αγαπησεις;;;;Το ιδιο και τον χριστο.....Αν δεν μπεις ενεργα μεσα στην εκκλησια μας...και σιγα σιγα ...να εξομολογηθεις...να κοινωνας...να μελετας....να προσευχεσαι...σιγα σιγα...τοτε θα νιωσεις πραγματα γιατι Ο Κυριος ειναι προσωπο...δεν ειναι μια ιδεα......παραδοσιακο ειναι λοιπον για αυτους που πηγαινουν τυπικα στην εκκλησια...εχω γνωστους στην Αμερικη.Εκει εχουν ξεχασει τη νηστεια της σαρακοστης ...ουτε καν γνωριζουν πως να νηστεψουν και εχει καταντησει η πιστις ''ηθη και εθιμα του τοπου μας''...Ο κυριος ομως μας λεγειι στο Αγιο Ευαγγελιο να γινουμε ΑΓΙΟΙ....ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/3/14 20:04

    Νηστεία είναι εγκράτεια στις 5 αισθήσεις
    Ε.Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλώ πολύ, επιτρέψτε μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις αντίθετες με την Έλλη, τον Ιωάννη, και τον ανώνυμο 16:19. Συμφωνώ απόλυτα με την E.O και τον ανώνυμο 15:12!!
    Καταρχήν δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί στις μέρες μας μπλέκουμε την νηστεία, με την κακία, την συκοφαντία, ""και τα κακά συναισθήματα εναντίον των άλλων!!""
    Γιατί να θεωρούμε την πλανεμένη οδό, δηλαδή να προσπαθούμε πρώτα, να κόψουμε τις κακίες μας, την αλαζονική και την φαρισαική συμπεριφορά, και μετά να αρχίσουμε την έστω διατροφική νηστεία!!
    Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχουμε απαίτηση από Χριστιανούς που νηστεύουν και είναι μέσα στην Εκκλησία, να έχουν αποτινάξει την κακία, την αλαζονία και την συκοφαντία!!
    Ας κοιτάζουμε τους εαυτούς μας καλύτερα, γιατί όποιος προσέχει τα σφάλματα των άλλων δεν κοιτάει και δεν διορθώνει τα δικά του, και όποιος κοιτάει τα χάλια του, δεν βλέπει τα σφάλματα των άλλων.
    Η Αγία Εκκλησία είναι θεραπευτήριο και εκεί πάμε ως ανάπηροι και καρκινοπαθείς στην ψυχή, μόνο και μόνο για να θεραπευτούμαι. Έχετε διανοηθεί ποτέ, ποια τα συναισθήματα που τυχόν εγείρονται μέσα μας, όταν βρεθούμε σε μία κλινική που νοσηλεύει καρκινοπαθείς ετοιμοθάνατους??
    Είναι δυνατόν να είμαστε ποτέ καταδικαστικοί, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που κατάκοιτοι και τετραπληγικοί, μέσα στους πόνους και στη δυσωδία της ασθένειας να αναμένουν τον θάνατο από ώρα σε ώρα???
    Είναι δυνατόν, εάν είμαστε στη θέση ενός τετραπληγικού καρκινοπαθούς ετοιμοθάνατου, με τους πόνους και τα βογγητά, τα σωληνάκια και τα μηχανήματα, να βλέπουμε και να παρατηρούμε του διπλανού μας αναξιοπαθούντα τα χάλια??
    Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και μέσα στο Άγιο Θεραπευτήριο που ονομάζεται Αγία Του Χριστού Εκκλησία, δηλαδή ανάπηροι και τετραπληγικοί προσερχόμαστε μήπως και αξιωθούμαι να θεραπευτούμε!! Πως μπορούμε λοιπόν να βλέπουμε τι κάνει ο διπλανός μας??

    Η Δεσποτική εντολή είναι χαρακτηριστική και συγκεκριμμένη. «Είναι ανάγκη και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι». Δηλαδή, όλα έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε, εάν θέλουμε να συγκατοικήσουμε στον Παράδεισο με τους Αγίους Πατέρες, και μην περιμένουμε να κόψουμε πρώτα την κακία μας για να αρχίσουμε να νηστεύουμε κατόπιν, διότι ομοιάζει με εκείνον που κηνηγάει να πιάσει την σκιά του! Όπως η πρώτη εντολή στούς πρωτόπλαστους ήταν η νηστεία, έτσι και εμείς τώρα θα πρέπει να αρχίσουμε με την έστω διατροφική νηστεία, για να αρχίσουμε να καλλιεργούμε την ψυχή μας και να φέρουμε πνευματικούς καρπούς, όπως οι Άγιοι Πατέρες, που υπέφεραν ξηρασίες, απογοητεύσεις τρομερές και πολλούς εξοντωτικούς πειρασμούς, αλλά κράτησαν γερά με την υπομονή και την βία. Κατόπιν τους επεσκέφθη η χάρις, αναλόγως προς ό,τι υπέμειναν προηγουμένως. Βλέπε Οσία Μαρία Αιγυπτία ως χαρακτηστικότερο και θαυμαστότερο παράδειγμα ασκητικής.
    Σε συνέχεια..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε συνέχεια προηγουμενου.......
    Ξαναγράφω για την έμφαση ότι, η πρώτη εντολή που δόθηκε στον άνθρωπο μέσα στον παράδεισο ήταν η νηστεία! Η τελευταία μεγάλη εντολή πρίν τη Δευτέρα Παρουσία, κατά τη γνώμη μου, που θα πρέπει οι Πιστοί να βιώσουμε για να σωθούμε, θα είναι πάλι η νηστεία. Διότι η στέρηση όλων των βασικών αγαθών της κοσμικής ζωής, ένεκεν της αρνήσεως των Πιστών να δεχτούν το χάραγμα του Αντίχριστου, θα είναι μία πολύ μεγάλη και αυστηρή νηστεία. Γνωρίζω τρείς περιπτώσεις πιστών που δεν δέχτηκαν να πάρουν ΑΜΚΑ για λόγους συνείδησης, θεωρώντας το ως προστάδιο σφραγίσματος, (προσοχή, δεν εξετάζω εάν είναι πλάνη ή όχι), και σαν αποτέλεσμα αυτού, το ανελέητο κράτος τους έκοψε την πενιχρή σύνταξη, και την πενιχρή περίθαλψη!! Αυστηροτάτη νηστεία επιτελούν, επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζειν, και τους θεωρώ Μεγαλομάρτυρες της εποχής μας, και απαλαγμένους απο τώρα από το μελοντικό σφράγισμα του αντίχριστου.
    Μόνο με την νηστεία γίνεται σιγά σιγά η προετοιμασία για την τελική άρνηση, Χάριτι Ιησού Χριστού στην δουλική υποταγή της Νέα Τάξη πραγμάτων και τον Παγκόσμιο ηγέτη, που σύμφωνα με τις Γραφές αναμένουμε να εμφανιστεί και να «τσιπάρει» τον κόσμο, και αν δεν νηστέψουμε από τώρα τα κοσμικά αγαθά, μην περιμένουμε ότι θα αρνηθούμε το σφράγισμα του αντίχριστου!

    Δεν υπάρχει Άγιος στον παράδεισο που δεν στερήθηκε κοσμικά αγαθά, και όπως οι Πρωτόπλαστοι βγήκαν από τον παράδεισο επειδή δεν νήστεψαν, έτσι και εμείς δεν θα μπούμε στον Παράδεισο εάν δεν νηστέψουμε.
    ""Νηστεία, Αγρυπνία, Προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών"", μας άφησαν οι Άγιοι Πατέρες (δεν είναι τυχαίο ότι αναγράφεται πρώτη η νηστεία), και θα πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερες στερήσεις, ζώντας λιτά και ταπεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/3/14 12:06

    Η νηστεια ειναι σπουδαια αρετη Μαρινο!
    Απο τα λιγα που γνωριζω ο καθαρισμος της ψυχης αρχιζει απο το σωμα με τη νηστεια ...και την καθε νηστεια..... για να προπαρασκευασει και το εδαφος να καθαρθη και η καρδια.
    Προφανως η αδελφη μας Ε.Ο,οταμ μιλησε περι της νηστειας των 5 αισθησεων...θεωρουσε τη νηψη οταν το ελεγε και ειναι κατα τη γνωμη μου σωστο.Διοτι χρειαζεται και η νηψη για τα ασκητικα ...ολα αυτα ειναι εργαλεια που να τιθασευουν τα παθη...δεν ειναι;;; και αυτα που ειπες αγρυπνια,προσευχη...Ο Ιωαννης ,τονισε το αγαπατε αλληλους και την προσευχη...σωστο και αυτο.....μαζι με τα αλλα,διοτι τι να το κανω να νηστευω και να εχθρευομαι απο την αλλη....το ιδιο συμβαινει και με τη συκοφαντια.Επειτα υπαρχουν και οι λογισμοι και οι βρωμερες φαντασιες...και για αυτες πρεπει να κανουμε κατι ...να τις αποδιωχνουμε σαν κατι βδελυρο και καταπτυστο....και φυσικα να τις εξαγορευουμε στον ιερεα μας,μαζι με τις αμαρτωλες σκεψειςκαι επιθυμιες....Τετοιες ημερες παλια ειχα πολλους πειρασμους εναντιον του Θεου.Ειδα και επαθα να διωξω αυτον τον πειρασμο και αργησε να φυγει ...εκ της υπερηφανειας ηταν ....Η Θεια Μεταλληψις ερχεται παν*
    βοηθος σε ολα .Τωρα για τους φιλους εκει που εχασαν τα παντα για να μη παρουν το ΑΜΚΑ...δεν ξερω εαν ειναι καλο απο πολλες πλευρεςΥπαρχουν παλαιο-ημερολογητικες μονες που χρησιμοποιουν προιοντα που εχουν ''μπαρκοουντ''Και ως γνωστον ολα τα προιοντα εχουν το σημα αυτο[μακαρονια,ζαχαρη,αλευρι, καφες κλπκλπ]Οταν λοιπον φυγεις απο ολα αυτα και ζεις εστω και ζητιανευοντας και μαζευεις τροφιμα απο τους αλλους που αυτα εχουν το σημα,δεν δεχεσαι εκει για λογους συνειδησης το σημα του αντιχριστου????Ηξερα και καπιον Νακο...Αυτος εχει παει καπου και ζει στην υπαιθρο.Το αυτοκινητο του το εχει κανει σπιτι...μαζευει νερο της βροχης κα τρωγει και αυτος μακαρονια απο τα σεσυμασμενα με τον κωδικο.Αυτος λοιπον ειχε βγει στις τηλεορασεις και ειχε πει περι αντιχριστου ανακριβειες που δεν βγηκαν.Ακομα ,ενας αλλος μοναχος εβγαινε για πολυ καιρο και εδεινε ημερομηνιες για την ελευση του αντιχριστου.Ο Θεος να μας φυλαξει γιατι εχουν βγει πολλοι και μιλουν με μερομηνια και ο κοσμος τα πιστευει.Δεν λεγω πως δεν προετοιμαζεται ο αντιχριστο...μα πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι....π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή "Π" δεν θέλω να μπώ στην ουσία για το ΑΜΚΑ και δεν νομίζω ότι τα περί Νάκου στη Λάρισα είναι επί του θέματος. Γνωρίζω όλα αυτά που γράφεις, διότι σε αυτόν τον χώρο ανατρέφομαι, συμφωνώ ότι θέλει φώτιση και διάκριση, δεν είναι επί του παρόντος, αν και είμαι ενήμερος με επιχειρηματολογία να το αναπτύξω, πλήν όμως δες το θέμα μόνο ως αποταγή από τα του κόσμου!! και νηστεία από τα κοσμικά αγαθά που δεν είναι μικρό θέμα στην χρυσή εποχή της καλοπαίρασης!
      Δηλαδή όπως κατά κάποιο τρόπο η Αγία Μαρία η Αιγυπτία στα καλά καθούμενα έφυγε από τον κόσμο και ασκήτεψε στην έρημο, χωρίς συμβουλή πνευματικού κλπ. Επίσης μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και οι "Δια Χριστόν Σαλοί", μία μικρή μερίδα Αγίων που έχουν γίνει μουρλοί κατά κόσμον, για να εξεφτιλίσουν εντελώς την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους και να κερδίσουν την Ουράνια Βασιλεία!
      Βλέπεις όπου βούλετε Θεός νικάται φύσεως τάξεις!! και δεν βγάζεις άκρη το τι γίνεται!! Άρα δεν μιλάμε για κανέναν, για να φυλαχτούμε από την κατάκριση!!

      Διαγραφή
    2. ....Και κάτι άλλο, συμφώνησα απόλυτα με την Ε.Ο. στην σκέψη της!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/3/14 15:04

      Αγαπητε Μαρινο.δεν μπορει να μην διακρινεις το καλο απο το κακο.Οσο για τον κυριο Νακο και ολους τους Νακους ...νομιζω δεν θα ηθελα να τον κρινωΑλλα μερικοι ψευδοπροφηται πρεπει να αποφευγονται.γι αυτο ειπα την καλην κρισιν να κρινουμε.Και δεν εχω τιποτε με τον ανθρωπο αλα ας προσεχουμε διοτι εχουν βγει πολλοι...κατα τα αλλα δεν ηθελα να πληξω κατι που δεν γνωριζατε.Εδω ο ενας συμπληρωνει τον αλλον .νομιζω...εχεις δικιο στο κειμενο σου παντως!π

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος20/3/14 12:33

    Μια που μιλάμε για τα της νηστείας...θα ήθελα να επισημάνω μία ρήση που όλοι μας την έχουμε ακούσει, και την λέμε και πολλοί μάλιστα αρέσκονται να την "ακολουθούνε" ελαφρά τη καρδία...διότι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν το ακριβές της, νόημα...το " ασθενής και ωδιπόρος ή ωδειπόρος, αμαρτίαν ουκ έχει".
    Εδώ πρόκειται για μία παρεξήγηση.
    Η έννοια της ρήσης αυτής, είναι ότι "ο ασθενής και η έγκυος γυναίκα δεν αμαρτάνει άμα δεν νηστέψει".
    Ο περισσότερος κόσμος παρανοεί την έννοια της λέξεως " ωδιπόρος" , και την ταυτίζει με την λέξη "οδοιπόρος" , που σημαίνει ταξιδιώτης.
    Ωδιπόρος , είναι μία λέξη που προέρχεται από το ωδί και πόρος. Το ¨ωδί " προέρχεται από το ρήμα "ωδίνω" που έχει αρκετές σημασίες, έχω ωδίνες, κοιλοπονώ, τίκτω, γεννώ, επιθυμώ πάρα πολύ κάτι να φάω ( όπως συμβαίνει με την εγκυμονούσα γυναίκα που ζητά κάτι να φάει για να μην αποβάλει).....(Αντιλεξικόν ή Ονομαστικόν της Νεοελληνικής Γλώσσης, έκδ. β΄, Αθήνα 1990).
    Και αυτή η λέξη αλλά και η λέξη " ασθενής" , καταδεικνύουν καταστάσεις σωματικής αδυναμίας, γεγονός που δικαιολογεί την κατάλυση της νηστείας.
    Η λέξη ταξιδιώτης δεν δικαιολογείται, απλά " βολεύει" ενδεχομένως κάποιους που δυστυχώς δεν γνωρίζουν την ακριβή έννοια της λέξης . Η σωστή ορθογραφία της ρήσης επομένως, είναι " ασθενής και ωδιπόρος, αμαρτίαν ουκ έχει" .
    Αυτά, με αγάπη
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/3/14 15:08

      Ε.Ο ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΛΕΞΙΚΗ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ...Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ ΦΙΛΗ ΜΑΣ.πηνελοπη[π]

      Διαγραφή

Εσεις τι λετε?