24 Απρ 2014

* ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ ΕΤΣΙ;


Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΗ ΣΚΥΛΟΥ.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ;

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/4/14 04:42


    Παρόμοια τοιχογραφία, έχω συναντήσει σε μοναστήρι της Θάσου,νομίζω στη μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
    Βασικά τον άγιο αυτό τον συναντούμε στις εικονογραφίες με δύο μορφές.Πότε εικονίζεται με κεφάλι σκύλου, και πότε να διασχίζει ένα ποτάμι, μεταφέροντας στους ώμους του, τον Χριστό παιδί.
    Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν πολύ άσχημος και από τους βιογράφους αναφέρεται ως κυνοκέφαλος διότι καταγόταν από μια φυλή ανθρωποφάγων, κατ'άλλους ή απ’ τη φυλή Μαρμαριτών, στη βόρεια Αφρική ή κατ'άλλους από το γένος των Σκυλοκεφάλων.
    Εικονογραφήσεις τέτοιες έχουμε μέχρι τον 14ο αι. Από τον αιώνα αυτό και μετά ο άγιος Χριστόφορος εικονογραφείται φέροντας στον ώμο του τον μικρό Χριστό. Η παράδοση αναφέρει ότι κάποιος ερημίτης όταν ο άγιος τον ρώτησε τί να κάνει για να είναι κοντά στον Χριστό, τον συμβούλεψε να βοηθάει τους ανθρώπους όπως θα βοηθούσε τον ίδιο Χριστό αν του το ζητούσε. Έτσι του είπε, λόγω της γιγάντιας σωματικής διάπλασης που είχε, να πάει κοντά σ' ένα ορμητικό ποτάμι, και να βοηθάει τους ανθρώπους να το περνούν.
    Έτσι , όταν μία ημέρα, ένα μικρό παιδί τον παρακάλεσε να το βοηθήσει να διασχίσει το ποτάμι, εκείνος με πολλή χαρά το έβαλε στους ώμους του και προσπάθησε να διασχίσει τα ορμητικά νερά του ποταμού. Στη μέση όμως της διαδρομής ,το βάρος του παιδιού ολοένα και περισσότερο γινόταν αβάσταχτο. Όταν με πολύ κόπο έφτασε τελικά στην απέναντι όχθη, ρώτησε το παιδί ,γιατί ήταν τόσο βαρύ,κι εκείνο τότε, του απάντησε ότι είναι αυτός που σηκώνει τον κόσμο, ο βασιλιάς που επιθύμησε να υπηρετήσει. Από την ημέρα εκείνη δε, ο Κύριος, τον ονόμασε Χριστόφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/4/14 04:45

    Να συμπληρώσω...
    Η παράδοση λέει πως ο άγιος αυτός, έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου.
    Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 9 Μαΐου , η δε καθολική , την 25η Ιουλίου.
    Ε.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΗ Ε.Ο. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
      Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

      Διαγραφή
  3. Κάθε σχόλιο και μια διδαχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?