22 Σεπ 2014

* ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ;



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ.

ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΠΙΣΤΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΣΑΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Η' ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ;

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/9/14 01:31

    - Γιατί, γέροντα, χωρίζουν τα ανδρόγυνα;
    - Οι άνθρωποι, παιδί μου, χωρίζουν από τη φιληδονία τους και από τον εγωισμό τους. Από τίποτε άλλο. Όλους τους άλλους λόγους τους εμπνέονται εκ των υστέρων για να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους.
    Γέροντας Παΐσιος

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε, μεγάλη κουβέντα άνοιξες.
    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον αδελφό Ιωάννη που παρέθεσε τον ευστοχότατο λόγο του Γέροντος Παισίου.
    Αναρωτιέμαι όμως, υπάρχει άνθρωπος στο 2014 για 2015, που δεν είναι φιλήδονος?
    Υπάρχει άνθρωπος που δεν βλέπει στο δρόμο τα διάφορα από φιληδονία?
    Υπάρχει άνθρωπος που δεν θα πιει ένα ακριβό κρασί, και με το παραπάνω μάλιστα, από φιληδονία?
    Υπάρχει άνθρωπος που δεν κυριεύεται από εγωισμό?
    Εδώ μέσα βλέπεις τι γίνεται, με πρώτον εμένα, που η σφυρίζουσα υπερηφάνεια μου, είναι λυσσαλέα και ανυπόφορη.
    Ο Γέροντας Παίσιος μιλούσε στα πνευματικοπαίδια του, που είχαν την πατερική παιδεία και χρησιμοποιούσε ορθότατα βέβαια τους Αγιοπετρικούς λόγους, όμως εδώ μέσα που είμαστε στο κοσμικό φρόνημα και πολλοί είμαστε ακατήχητοι, πως θα πρέπει να οριοθετήσουμε τα πάθη τα ζημιογόνα στην ψυχή καταρχήν, και μετά στις επιπτώσεις στο ζευγάρι?

    Ένα άλλο θέμα που αναφέρεις είναι ότι, οι Χριστιανοί έχουν αγάπη και συγχώρηση, και αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς άραγε, είμαστε αληθινοί Χριστιανοί για να αντιμετωπίζουμε πνευματικά, όλα τα ζητήματα της ζωής?
    Επιπλέον, οι αληθινοί Χριστιανοί δεν κάμπτονται? δεν λυγίζουν στις δυσκολίες, δεν απογοητεύονται, δεν κάνουν λάθη στις επιλογές του συντρόφου?

    Μπορούν να τα καταπίνουν όλα, υπό το πρόσχημα του Πνευματικού αγώνα και της σωτηρίας??

    Πόσα διαβάζουμε στα συναξάρια των Αγίων, για πολύ μεγάλες πτώσεις, και ασκητών ακόμα, αλλά και αλαξοπιστίσεις, που όμως μετά από το διάβα του χρόνου, αγιάσανε και μαρτυρήσανε για την Αγάπη Του Χριστού?

    Οπωσδήποτε όμως, ο αγώνας στο ζευγάρι ξεκινά με όνειρα και θυσίες, και θα πρέπει με αλληλοσυγχώρηση και κατανόηση να τα ξεπερνούν και να συνεχίζουν, όμως η πορεία φέρνει δυσκολίες και άλλες δυσκολίες, και αρχίζουν τα προβλήματα πάνω σε άλλα προβλήματα, και ο αγώνας για να διατηρηθεί η συνεκτικότητα και να μην διαλύσει το ζευγάρι, γίνεται από δυσβάσταχτος, αβάσταχτος. Ναι αβάσταχτος!!!!

    Εν κατακλείδι, δεν είμαι της γνώμης ότι το να χωρίσει ένα ζευγάρι στις μέρες μας, είναι και η χειρότερη κόλαση στο ζευγάρι, και δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα επιμείνω στο να παραμείνει το ζευγάρι, και να συνεχίζουν να καταπίνουν ο ένας τα του άλλου, και να γίνεται κόλαση η ζωή του ενός ή του άλλου.
    Φτάνω σε αυτό που έλεγα παλαιότερα, ότι είμαστε άνθρωποι του κόσμου τούτου, και δεν αντέχουμε πολλά πολλά.
    Και εάν ένα ζευγάρι φτάσει στο διαζύγιο, εφόσον συντρέχουν λόγοι που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, η και ακόμη να τα καταπιούν άλλο ο ένας τα του άλλου, θα έλεγα ότι δεν είναι και το τέλος του κόσμου?? και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους πορεία, είναι πιθανό να επιφέρει πολύ χειρότερα προβλήματα στο μακρινό μέλλον, ειδικά εάν υπάρχουν παιδιά που αφήνουν πίσω.
    Δηλαδή δεν θα λύσει, αλλά θα προσθέσει προβλήματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μαρίνε κάλυψες και τις απόψεις μου,αλλά και τους προβληματισμούς μου.Βιώνω κι εγώ ένα προβληματικό γάμο ο οποίος είναι ψυχοφθόρος και για τους δυο μας.Υπομένουμε για τα παιδιά,αλλά τα παιδιά γίνονται θεατές όλων των προβλημάτων και έτσι γίνεται φαύλος κύκλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποτε ήμουν σε ένα Μοναστήρι και μιλούσε ο γέροντας για το θέμα αυτό,και λέει στο τέλος....τι θα πεις στον Χριστό την ώρα της κρίσης όταν σε ρωτήσει "που είναι η γυναίκα που σου εμπιστεύτηκα; Που είναι ο άντρας που σου εμπιστεύτηκα. Τώρα πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανένας υπομονή; Είναι...... Αλλά και η απάντηση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/9/14 01:47

    Εχετε σκεφτεί ότι πλέον όλα στη ζωή μας είναι δύσκολα;
    Οτι κι αν επιλέξουμε έχει κόστος και πόνο πολλές φορές.
    Η μοναξιά που βιώνει ένας εργένης και που όσο μεγαλώνει αυξάνεται είναι πολύ δύσκολη και πονάει τον άνθρωπο βαθιά και έντονα...
    Από την άλλη, ένας γάμος με τις δυσκολίες και τα προβλήματά του...

    Κάθε επιλογή μας έχει κόστος και χρειάζεται να παίρνουμε την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών μας.
    Κανενός η ζωή δεν είναι εύκολη.
    Ούτε ο μοναχικός εργένης περνάει ευχάριστα, ούτε ο πληγωμένος σύντροφος είναι απόλυτα ευτυχισμένος εντός γάμου.
    Οπωσδήποτε, ένας έγγαμος έχει την ευθύνη των παιδιών που δεν έχει ο εργένης. Ομως, τα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου και αυτό το στερείται εκείνος που είναι μόνος.

    Κανενός η ζωή δεν είναι εύκολη!
    Ας αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας και ας πορευτούμε με αυτές...γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε τελικά.
    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ακριβώς είναι όπως τα λέει ο Ιωάννης, και ας μη ξεχνάμε ζωή είναι θα περάσει... Ύστερα τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/9/14 04:14

    Γρηγόρη, θεωρείς ότι δυσκολευόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας;
    Και εάν συμβαίνει αυτό, που πιστεύεις ότι οφείλεται;
    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου πιστεύω ότι κατα μία άποψη οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος κουράζεται στα δύσκολα όποια και να είναι αυτά και δεύτερον δεν ζητάει βοήθεια από εκεί που πρέπει, με αποτέλεσμα να τα κάνει σαλάτα.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος24/9/14 06:04

    Συμφωνω με τον Γρηγορη!
    Παλαιοτερα ηταν δυσκολο απο την πλευρα των γυναικων και γι αυτο δεν χωριζαν ακομα και αν ετρωγαν και ξυλο.Σημερα αι γυναικαι αλλαξαν σταση και προτιμουν να βρουν κατι αλλο,αλλα απο αυτα που εχω δει ,σε χειροτερα πεφτουν.

    Απο την αλλη και οι αντρες σημερα ειναι ετοιμοι να διαλυσουν τη σχεση εαν δοθει ευκαιρια .
    Ετσι εχουμε τα τοσα διαζυγια.

    Δυστυχως ειναι ο γαμος μεγαλο σχολειο!
    Κατ αρχην ,μπορει να εχει ολες τις προδιαγραφες.Να πιστευεις πως ειναι η ιδανικη γυναικα η και το αντιθετο και στην πορεια να αλλαξουν τα πραγματα ειτε προς το καλυτερο ειτε προς το χειροτερο.
    Μπορει ας πουμε να εχουν συμφωνηθει ορισμενα πανω στα πρακτικα της συζυγικης ζωης και να αναιρεθουν η και να εχουν συμφωνηθει αι νηστειαι και αι προσευχαι και μετα απο αγωνα πολυ καιρου να κανει ''καμψη''του ενος απο τους δυο η προσπαθεια και να σου πει''απλως δεν συνεχιζω...κουραστηκα''.
    Ειναι αδελφοι πολλα στη μεση που πρεπει κανεις να υπομεινει.
    Το κακο ειναι οτι εαν δεν υπαρχει αυτη η ενοτητα του πνευματος,δεν εχει ολοκληρωμενο κυκλο η αγαπη.Δεν ολοκληρωνεται και εκει πασχουν και οι δυο.
    Αυτο ομως δεν σημαινει διαζυγιο.
    Διπλη προσπαθεια ναι.Αυτη η θυσια που κανει κανεις να μεινει και να πολεμησει,αυτο ειναι το μαρτυριογιατι πρεπει να βγεις και πανω απο τον εαυτον σου.Δε συζηταμε το θεμα με τις διενεξεις εφοσον ο αλλος εχει παραιτηθει.Υπομονη λοιπον και μην ακουτε καποιους που λενε ''εσυ τον διαλλεξες κολυμπα τωρα''....διοτι ο καθε ενας εχει την δικη του ψυχη και δεν μπορεις να παραβιασεις την ελευθερια του για να ερθει στην πραγματικη ελευθερια.
    Πρεπει να εξαντλησεις ολα τα δεδομενα που εχεις προκειμενου να φερεις τον αλλον σε συνεση.Η ευθυνη των επιλογων υπαρχει,αλλα ξεγελα παιδια πολλες φορες και αυτο επειδη υπαρχει η επιπολαιοτης του χαρακτηρος ειτε η φαινομενικη δυσκολια να ζησει κανεις εν Κυριω εν τω καιρω.Μη ξεχνατε πως οταν κανεις ξεκινα πνευματικη ζωη εχει εναν ενθουσιασμο και στην πορεια αλλος συνεχιζει,αλλος τα παραταει ολα και αλλος πηγαινοερχεται.Υπαρχουν βεβαιως και οι περιπτωσεις που εχουν σχεση και πνευματικη,αλλα αυτες ειναι σπανιες επειδη αυτα εξαρτωνται απο τα δυο μερη.Μεχρις ενα σημειο ειναι η επιλογη των ευθυνων μας.Απο εκει και εκει λειτουργουν και αλλοι παραγοντες.

    Εαν ομως κανεις εχει σχεση με Τον Θεο,αυτος του πληρει τα κενα στην αγαπη,καθοτι το αγιον Πνευμα βλεπει τον αγωνα και τον κοπο.
    Δυστυχως αλλοι κανουν κοινωνικους γαμους και γαμους απο συμφερον
    Καποιοι αλλοι κανουν κοινωνικοπνευματικους γαμους
    Και αλλοι μονον και αποκλειστικα πνευματικους ,οπως ειχα μια περιπτωση φιλων οι οποιοι ζουν σαν αδελφια πνευματικα και μονον,εχουν βαπτισει τεκνα αλλων και η ζωη τους ειναι εν πνευματι.αυτοι εχουν ζησει εμεπειριες διοτι ξερεις τι ειναι να ζεις με το αλλο φυλο και να μην υπαρχει κοινωνια παρα μονον πνευματικη;Μεσα στην αιτια των παθων συνεχως και υπομονη.αυτοι διαλλεξαν αυτο τον τροπο ζωης.
    Υπαρχει και αλλη μια περιπτωση ,οπου μετα απο 5 παιδια παρεμειναν και ζουσαν σαν αδελφια και εν χριστω.
    Αλλοι δε που εως τα βαθεια γεραματα ειχαν σχεσεις σαρκικες και ησαν και στην εκκλησια,απεκτησαν δε πολλα παιδια και καλως εκαναν,ενω αλλοι δεν μπορουσαν.
    Διαλεγεις και παιρνεις πως θελεις να φτιαξεις τη ζωη σου.
    Ο αλλος ομως θα ακολουθησει ως το τελος;;;πην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
    Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ.
    ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ.

    ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος25/9/14 05:48

    Ο ΘΕΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΑΓΑΠΗ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑΑ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΟΕΝΑΣ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΚΟΜΑ ΧΑΜΠΑΡΙ.Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ,ΟΜΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ,ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ,ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ.ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΙΝΔΟΥΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΩΝ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΑΦΕΡΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ Η Ο ΑΛΛΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΑΝΗΚΕ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην συγκρίνεις την αγάπη των Ινδουιστών και των Βουδιστών, με την Αγάπη των Ορθοδόξων. Η αγάπη των πρώτων έρχεται ως φυσική ανθρώπινη συνήθεια και δεν πολεμείται από τον διάβολο, ενώ η Αγάπη των Ορθοδόξων για να δωρησθεί εξ άνωθεν, πρέπει να "φτύσεις αίμα"!, γιατί πολεμείται σφόδρα και λυσσαλέα από λεγεώνα δαιμόνων, και για να "λάβεις πνεύμα" πρέπει να "δώσεις αίμα"!!!!

      Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας την κατατάσσει στο 30ο σκαλοπάτι και τελευταίο των αρετών, που για να την αξιωθεί κάποιος πρέπει να "ανέβει" τα άλλα 29!!
      Ποιος μπορεί να καυχηθεί στις μέρες μας ότι έγινε όλος αγάπη, για να εργάζεται την αγάπη??
      Εδώ είναι και η διαφωνία μου με τον Διευχών, που αναγράφει στο σχόλιό του για την αγάπη σαν να είναι κάτι απλό και "ευκολοφόρετο"!!
      Οι Άγιοι πατέρες είπαν ότι τους εσχάτους χρονους, "η αγάπη θα ψυγεί", και εγώ λέω ότι έχει καταψυχθεί, και γι αυτό τα ζευγάρια και οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τόσα προβλήματα.
      Άρα λοιπόν με το δεδομένο αποστασίας της εποχής μας, και της χλιαρότητας σαν Χριστιανοί, ζητούμε να πορευτούμε κατά το δυνατόν λιγότερο ανώδυνα κατά το κόστος ψυχής, στις σχέσεις μας.

      Διαγραφή

Εσεις τι λετε?