25 Μαΐ 2009

* ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ...

... Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυο βασικές ανάγκες: -Nα αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε -Nα αισθανόμαστε ότι αξίζουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στο σημείο αυτό.
Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε την πηγή για να δροσίσουμε τη διψασμένη μας καρδιά για κάθε μας ανάγκη,αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να καθορίσουμε εμείς τα αποτελέσματα της επιλογής μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ανθρώπου σήμερα είναι ότι πιστεύει σε ένα μεγάλο ψέμα σχετικά με το ποιος είναι σαν προσωπικότητα και με το ποιος του παρέχει αγάπη και αξία.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο εαυτός τους ή οι άλλοι θα ικανοποιήσουν τις δυο αυτές βασικές τους ανάγκες.
Έτσι, δυστυχώς, καταλήγουν στην απογοήτευση, στην απόρριψη και στην απόγνωση. Πραγματικά, μπορούμε να μειώσουμε την αυτοεκτίμηση μας στηριζόμενοι στον εαυτό μας, η στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι.
Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια υγιή αυτοεκτίμηση πατώντας πάνω στο Λόγο του Θεού, στην αγάπη και στη συγχώρηση του Χριστού
Βασικά όλοι μας φοβόμαστε την απόρριψη.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να του αρέσει να τον απορρίπτουν οι άλλοι.
Σαν αποτέλεσμα, συχνά πέφτουμε σε δυο σοβαρά λάθη: -Μπορεί να γίνουμε σκληροί και κακοί, βάζοντας σε δράση τους αμυντικούς μας μηχανισμούς, οι οποίοι μας οδηγούν σε αντίδραση επειδή κάποιος μας απορρίπτει. -Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους άλλους στις απαιτήσεις τους για να μας αποδέχονται. Ούτε το να γινόμαστε αμυντικοί, αλλά ούτε και το να προσπαθούμε να ικανοποιούμε τους άλλους σε καθετί που θέλουν είναι απάντηση στο πρόβλημά μας.
Αυτά είναι απλά προσωρινά "παυσίπονα", που στην ουσία μας εμποδίζουν να λύσουμε τη θηλιά του φόβου μας.
Χρειάζεται να απαλλαγούμε από το φόβο της απόρριψης οπωσδήποτε, αλλά με σωστές μεθόδους που στηρίζονται σε βιβλικές αρχές.
Κοιτάξτε πού μας οδηγεί αυτός ο φόβος: -στην απομόνωση -στην οργή, την απόρριψη άλλων, στην εχθρότητα κατά άλλων -στο να μας εκμεταλλεύονται εύκολα
-στη συνεξάρτηση -στο να αποφεύγουμε τους άλλους -στο να εξουσιάζουμε τους άλλους -στην κατάθλιψη
Στην οικογένεια του Θεού δεν υπάρχουν μικροί άνθρωποι, ούτε μικρές θέσεις Για να αποδεχτείς τον εαυτό σου, δηλαδή να έχεις ειρήνη μέσα σου, χρειάζεται να συμφιλιωθείς με το Θεό.
Με άλλα λόγια, να πιστέψεις στο Λόγο Του σχετικά με ό,τι λέει για σένα, και να τον εφαρμόσεις στη ζωή σου.
Είναι απαραίτητο να αποδεχτείς τον εαυτό σου, ώστε να μη φοβάσαι την απόρριψη των άλλων.
Έχεις αξία όπως είσαι, σκέψου λιγάκι ποιος/ποια ήσουνα και ποιος/ποια είσαι τώρα...
Δώσε έμφαση όχι στις ικανότητές σου και στο τι μπορείς να κάνεις, αλλά στο ποιος/ποια είσαι και ποιος/ποια γίνεσαι...
Ο Θεός δε στηρίζει την αποδοχή Του για σένα πάνω στη συμπεριφορά σου, αλλά στην αγάπη Του που συγχωρεί, αποδέχεται και αναπτύσσει την αξία σου.
Ενώ βαδίζουμε καθημερινά πατώντας πάνω στο Λόγο του Θεού σχετικά με την αυτοεκτίμηση μας, δε θα πέσουμε ούτε στην παγίδα της υπερηφάνειας και του ναρκισσισμού, ούτε και στα δεσμά της ηττοπάθειας και της μιζέριας, που δυστυχώς ταλαιπωρούν τόσους σήμερα.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/5/09 19:25

    na sas pw kai gw thn gnwmh mou. ( me sygxoreite pou grafw sta greeklish)

    ponousa, eklega, exana tis elpides mou kai ola auta epidi den afina ton Xristo na me isixasei. Otan pia apofashsa na afisw ton Kyrio mas na me kataisixasei, phra dynamh, phra kouragio, eniotha pws pia den eimoun monh. Pote den me afise monh mou, panta sto plai mou htan kai einai. Kai anti egw na prospathw na ginw aksia sta matia tou Kyriou mas, prospathw na ginw kalh sta matia twn anthrwpwn. Ti megalo lathos.

    Tis proseyxes sas xreiazomai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ ακριβώς τα ίδια έκανα....Όύτε που σκεπτόμουν ότι ήταν βασικό καθήκον μου να κάνω όσα ο Χριστός έλεγε...να αρέσω στους ανθρώπους και ειδικάκ στα πολιτικά στελέχη της παρατάξεως που υπηρετούσα...Και όλοι οι άλλοι εχθροί...Ωσπου ο Χριστός μπήκε στη ζωή μου και άλλαξαν τα πάντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ,ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.
    ΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ.
    ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ.
    ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΑΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΘΕΟΣ,ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΑ.

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ,ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ,ΕΜΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΧΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?