7 Ιουλ 2009

* ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΖΕΙΣ Η' ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ?

Γάμος είναι η ψυχοσωματική ένωση ανδρός και γυναικός.
Με το Μυστήριο του Γάμου η Εκκλησία ευλογεί την ένωση αυτή και την εντάσσει στην όλη πορεία του ανθρώπου προς τη Βασιλεία των Ουρανών.
Η συζυγία επομένως είναι μια από τις επιλογές που έχει ο Χριστιανός για να πορευθεί προς τη σωτηρία της ψυχής του.
Και οι δυο επιλογές είναι εξ ίσου ευλογημένες.
Αυτός (-η) που επιλέγει τη συζυγική ζωή έναντι της μοναχικής (τυπικής ή άτυπης) το κάνει για να βρει μέσα απ΄την άμεση κοινωνία προσώπων, δύο αρχικά και περισσότερων στη συνέχεια όταν έλθουν τα παιδιά, κατά μίμηση της Κοινωνίας της Αγίας Τριάδος, το δρόμο προς τη σωτηρία της ψυχής του.
Αυτό λοιπόν το σκοπό του Γάμου δεν μπορεί κανείς να τον εκπληρώσει χωρίς τη βοήθεια της Θείας Χάριτος, που μεταφέρεται στο ανδρόγυνο από το Μυστήριο του Γάμου.
Η Χάρις αυτή, αν την αξιοποιήσουν, θα τους δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουν τα προβλήματα, εσωτερικά ή εξωτερικά, που θα συναντήσουν στην πορεία τους.
Το ζευγάρι, που συζεί, μιμείται το Γάμο με τρεις βασικές διαφορές:
1. Δεν έχει τη βοήθεια της Θείας Χάριτος για ν΄αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα συναντήσει, με πρώτο το πρόβλημα της δημιουργίας εσωτερικής αρμονίας.
Έτσι τα περισσότερα ζευγάρια που συζούν εκτός Γάμου χωρίζουν.
2. Η σωματική σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι εκτός Γάμου έχει σκοπό μόνο την σωματική ηδονή και δεν εκπληρώνει το σκοπό της που είναι η τεκνογονία.
Αν συμβεί κάποια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη τότε σπεύδουν να παντρευτούν ή ...
3. Ο λόγος που τα ζευγάρια συζούν, αντί να παντρευτούν είναι καθαρά υλικός ή εγωιστικός. Ή επειδή δεν είναι "έτοιμοι" από οικονομικής πλευράς ή γιατί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπ' όψη τους να σπάσουν την συμβίωση αν δε μείνουν ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις του συντρόφου τους.
Όταν λοιπόν το υλικό όφελος και το εγώ προτάσσεται της πνευματικής αρμονίας και της ευλογίας του Θεού η κατάληξη δεν μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πνευματική πορεία του ζευγαριού, αλλά μάλλον περιέχει σπέρματα καταστροφής και δυστυχίας.
Η μόνη ασφαλής κι ευλογημένη οδός για δυο νέους ανθρώπους που θέλουν να έχουν μια κατά Θεόν ευτυχισμένη συζυγία είναι να ολοκληρώσουν με εγκράτεια τον χρόνο της γνωριμίας τους και να φθάσουν στεφανωμένοι με τη Χάρι του Θεού μέσω του Μυστήριο του Γάμου στην ολοκληρωμένη ψυχοσωματική τους ένωση.
Κάθε άλλη προσέγγιση είναι επισφαλής κι έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει στην καταστροφή παρά σε αίσιο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσεις τι λετε?