21 Μαΐ 2009

* ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ

Εκείνον που καυχιέται πως δεν πιστεύει σε τίποτα, τον έχει ο κόσμος σε μεγάλη υπόληψη και σεβασμό, μάλιστα όσο περισσότερο άπιστος λέει πως είναι, τόσο περισσότερη είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός που φανερώνει ο έξυπνος και σοβαρός κόσμος στο πρόσωπό του.
Ο τέτοιος άνθρωπος είναι συνοφρυωμένος, με λίγα και βαρειά λόγια, αράθυμος κι' απότομος, «θετικός άνθρωπος», «γερό μυαλό».
Όλα του έρχονται βολικά, και δεν σκοτίζεται, δεν στεναχωριέται για τίποτα.
Δεν έχει ευθύνες και ζαλούρες.
Εδώ κάτω, λέγει, είναι η Κόλαση κι' ο Παράδεισος.
Η ζωή είναι για να την απολαβαίνουνε οι έξυπνοι.
Οι κοιμισμένοι κι' οι αφιονισμένοι ας πεθάνουνε. Εξ άλλου, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να κάνεις τον άπιστο!
Πατάς ένα μονάχα κουμπί, κι' όλα σου έρχονται βολικά. Λέει λοιπόν ο έξυπνος : «Να κάθεσαι, άνθρωπος με τετρακόσα μυαλά, να χάνεις τον καιρό σου με χαζομάρες, σαν τις γριές, με θεούς, με κόλαση και με παράδεισο, με καντήλια, με θυμιατά, με δισκοπότηρα, με παπάδες και με καλόγριες!
Και σε ποια εποχή;
Στην εποχή μας, που η επιστήμη στέλνει ανθρώπους στους πλανήτες!
Βλακεία που έχει αυτός ο κόσμος...
Αυτά λένε για τους πιστούς οι έξυπνοι και οι τιμημένοι τούτου του κόσμου, και τους χειροκροτούνε οι πολλοί, που τους έχουνε για φρόνιμους σε όλα, επειδή δεν κυνηγάνε ίσκιους, αλλά έχουνε μυαλό γερό, και επιτυχαίνουνε σε ότι καταπιαστούνε.
Όλοι οι άπιστοι λένε πως αν βλέπανε ένα θαύμα, θα πιστεύανε.
Μα η πίστη δεν έρχεται με τη βία, αλλά με τη συγκατάθεση της ψυχής.
Γι' αυτό σε όσους ζητάνε θαύμα για να πιστέψουνε, δεν δίνεται, κατά τον λόγο που είπε ο Χριστός στους Φαρισαίους: «Γενεά πονηρά και μοιχαλίς σημείον επιζητεί και σημείον ου δοθήσεται αυτή». Αλλά και θαύμα να δει ένας άπιστος, η υπερηφάνεια δεν τον αφήνει να πιστέψει, για να μη φανεί ευκολόπιστος και καταφρονεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εσεις τι λετε?