14 Νοε 2009

* ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Πώς πρέπει να στέκονται οι πιστοί στις ιερές ακολουθίες, πώς πρέπει να προσεύχονται και ποια καθήκοντα έχουν αυτοί που πηγαίνουν στην Εκκλησία;


Πρέπει οι πιστοί να στέκονται στην Εκκλησία με πίστη, με φόβο Θεού και με προσοχή.
Έχουν καθήκον, όσο μπορούν να βιάζουν τον εαυτόν των να προσεύχονται χωρίς διασκορπισμό του νου και με καρδιακή αίσθηση.

Τα καθήκοντα επίσης των χριστιανών που πηγαίνουν στην Εκκλησία είναι:

Να είναι συμφιλιωμένοι με όλους τους ανθρώπους και να ζητούν ...
συγχώρηση σε όσους έφταιξαν.

Να διατηρούν αγνότητα σχέσεων τουλάχιστον δύο ήμερες πριν πάνε στην Εκκλησία και μία ήμερα τουλάχιστον όταν γυρίζουν από την Εκκλησία.

Να πηγαίνουν στις ιερές ακολουθίες πολύ πρωί για να έχουν καιρό να αφοσιωθούν με ησυχία και να ακούσουν την ακολουθία του όρθρου.

Κάθε χριστιανός να προσκομίζει, κατά την δύναμη του, ένα δώρο στον Κύριο - έστω το πιο μικρό - σαν θυσία και προσφορά από τους κόπους των χεριών του.

Να δίνει ονόματα για μνημόνευση και να ζήτα από τον ιερέα να του βγάλει μερίδα για τους ζώντας και νεκρούς της οικογενείας του.

Στην Εκκλησία οι πιστοί υποχρεούνται να στέκονται με σεμνότητα, οι άνδρες στο δεξιό μέρος, ενώ οι γυναίκες στο αριστερό.

Να είναι ντυμένοι με καθαρά και σεμνά ενδύματα, ενώ οι γυναίκες να φορούν μανδήλι στο κεφάλι και με ταπεινή την όψη.

Στον καιρό της ακολουθίας απαγορεύεται να ομιλούν, εκτός μεγάλης ανάγκης.

Όταν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, οι πιστοί πρέπει να μένουν καθένας στον τόπο του και να μη προσκυνούν τις άγιες εικόνες.

Να ακούουν την Θεία Λειτουργία με μεγάλη ευλάβεια και να παρακολουθούν τις προσευχές και ψαλμωδίες του χορού.

Να ακούουν με προσοχή το Αποστολικό ανάγνωσμα, το Ιερό Ευαγγέλιο, καθώς και το κήρυγμα.

Να μην εξέρχονται από την Εκκλησία, πριν τελειώσει ή Θεία Λειτουργία, εκτός από μεγάλη ανάγκη.

Οι προετοιμασμένοι με εξομολόγηση πιστοί για την Θεία Κοινωνία να διαβάζουν τις κατάλληλες προσευχές της Θείας Μεταλήψεως στο σπίτι των και πριν πλησιάσουν στα 'Αγια, να ζητούν συγχώρηση από όλους τους πιστούς.

Μετά την Θεία Κοινωνία, όσοι κοινώνησαν να διαβάζουν τις ευχές της ευχαριστίας περνώντας την ήμερα εκείνη με χαρά πνευματική και να φυλάγονται από οποιονδήποτε πειρασμό.

Οι γονείς να οδηγούν τακτικά τα παιδιά των στην Εκκλησία, φροντίζοντας να τα κοινωνούν των Άχραντων Μυστηρίων.

Μετά το τέλος των ιερών ακολουθιών, οι χριστιανοί να επιστρέφουν με ευλάβεια στα σπίτια τους, διερχόμενοι την ημέρα των με ιερές σκέψεις, αναγνώσεις πνευματικών βιβλίων και επισκέψεις των ασθενών.

Υποχρεούνται επίσης να λέγουν και στους άλλους οικείους των που δεν ήλθαν στην Εκκλησία, τι άκουσαν και τι διδάχθηκαν στην Εκκλησία από τα τροπάρια, τις αναγνώσεις και το κήρυγμα.

Αυτά είναι τα σπουδαιότερα καθήκοντα των πιστών, που πηγαίνουν τις Κυριακές και εορτές στην Εκκλησία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ,ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?
ΘΕΛΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ,ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΧΕΤΕ ΑΥΤΑ,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ,ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ.

2 σχόλια:

  1. Για να τα κανει κανείς όλα αυτά πρέπει να υπάρχει θέληση και να είναι ο Χριστός πρώτος στη ζωή μας.Δεν είναι ομως.Η Σαρακοστή χτυπάει την πόρτα μας και οι περισσότεροι νυστάζουν και αδιαφορούν.Ολα τα γλέντια και όλες οι διασκεδάσεις γίνονται στην περίοδο της νηστείας...Πώς γίνεται να υπάρξουν μαχητικοί και δυναμικοί χριστιανοί όταν και τα βασικά τα αγνοούμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ,ΓΛΕΝΤΙΑ,ΓΕΝΕΘΛΙΑ,ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ ΚΤΛ
    ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΠΡΟΤΕΙΜΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εσεις τι λετε?